עבירות בנייה: כל המידע שחשוב להכיר

תוכן עניינים

שמאי בירושלים

לפעמים אנשים מעוניינים בתום לב לבצע שינויים קטנים בבית שלהם – כמו לדוגמה לסגור מרפסת פתוחה או להפוך את חדר השירות לחדר לתינוק החדש שנכנס למשפחה – אבל חוסר ההיכרות שלהם עם החוק גורמת להם לבצע את מה שמכונה בשפה המקצועית “עבירת בנייה”. על פי החוק הישראלי, ביצוע בנייה או שינויים מסוימים בנכס ללא היתר זו עבירה פלילית שגוררת קנסות אפילו כתב אישום פלילי.

אם אתם מתכננים שינוי כלשהו בנכס שלכם, או שכבר ביצעתם שינוי שעלול להיחשב כעבירה, הנושא הזה עשוי להיות מבלבל ומפחיד בשבילכם. למרבה המזל, אנחנו כאן כדי להרגיע ומרכזים את כל המידע שחשוב להכיר על עבירות בנייה על מנת שתוכלו להימנע מביצוען או להכשיר אותן בדיעבד במידת האפשר:

נתחיל מהבסיס: מה זו בכלל עבירת בנייה?

חשוב להבין כי החוק הישראלי מפריד בין כמה סוגים של עבירות בנייה. ישנם סוגים קלים יחסית של עבירות שכוללים שינויים “קוסמטיים” בנכס כמו לדוגמה בניית גדר, סגירת מרפסת, הסברת חדר שירות לחדר מגורים, בניית חומה, קירוי פרגולה, שינוי גובה התקרה או שינוי סוג המדרגות.

ישנן גם עבירות שנחשבות לחריגה מגבולות המגרש וכתוצאה מכך הן כמובן גם מהותיות וחמורות יותר. בשפה פשוטה, מדובר בכל המקרים שבהם בונים מחוץ לגבולות הנכס שרשום בטאבו או עוברים את אחוזי הבנייה המותרים שנקבעו על ידי הרשויות במתן היתר הבנייה. החריגות האלו מתבצעות כמובן בשלבי הבנייה או השיפוץ ורשויות החוק רואות אותן בחומרה רבה יותר.

ישנם גם חריגות שאינן קשורות בבנייה, אלא בשימוש חריג בנכס ללא אישור מתאים. אם לדוגמה החלטתם לפתוח גן או צהרון בבית או לפצל את הדירה לכמה דירות להשכרה – גם במקרים האלו אתם עוברים על החוק ומסתכנים ברישום פלילי.

איך נמנעים מביצוע עבירות בנייה?

חריגות בנייה הופכות במקרים רבים אנשים נורמטיביים לגמרי, שרואים בעצמם אזרחים הגונים ושומרי חוק – לעבריינים, לעיתים כאמור אפילו בלי שידעו על כך. כדי להימנע מלהפוך לכאלו, אנחנו ממליצים בחום כי לפני כל שינוי שאתם שוקלים לעשות בנכס שלכם – תתייעצו עם אדריכל או מהנדס מוסמך, שיוכל ללוות אתכם ולהבטיח שאתם עושים הכול “לפי הספר”.

זכרו כי איש מקצוע מיומן ומנוסה יכול גם לסייע לייעל את התהליך, לזרז את קבלת האישורים הנדרשים לשיפוץ או לבנייה וכמובן גם לשפר את התוצאה הסופית. בניגוד ל”סטיגמה” בנושא, כיום השגת אישורים מהרשויות היא לא תהליך ארוך ומורכב כל כך, הודות לכמה שינויים בחוק שצמצמו את הביורוקרטיה סביב הנושא.

לדוגמה, אם אתם מעוניינים רק להוסיף מעלית לבית או לסגור מרפסת – תוכלו להגיש את הבקשה דרך המסלול המהיר ולהפחית את זמן ההמתנה.

הצילו, ביצעתי עבירת בנייה – האם גורלי נחרץ?

אם כבר ביצעתם פעולה שחורגת ממה שמותר לכם במסגרת החוק ואתם מפחדים להפוך לעבריינים – קודם כל תנשמו עמוק. זה המקום להרגיע ולהגיד שבחלק מהמקרים ניתן להכשיר חריגות מסוימות בבנייה בדיעבד ולהימנע מהליך משפטי לא נעים ומרישום פלילי.

כיום ניתן להכשיר באופן רטרואקטיבי את העבירות שמוגדרות כקלות יחסית, בתהליך די פשוט. כאמור, מדובר בעבירות הכוללות שינויים הקשורים במרפסות, בחומות, בגדרות, במחסנים ובמעליות וכן בשינויים קלים בקירות הבית או בתקרה. ברבים מהמקרים האלו ניתן יהיה להכשיר את עבירת הבנייה ללא הגשת כתב אישום לאחר הודעה בעבירה, התחייבות לבצע פעולה מסוימת שיגדיר בית המשפט ולעיתים גם תשלום של קנס.

הדבר החשוב ביותר שיש לעשות כדי להבין אם תוכלו להכשיר את עבירות הבנייה בנכס שלכם הוא לפנות בהקדם למשרד המתמחה בנושא. לנו באינדור יש ניסיון רב בבחינת מקרים מהסוג הזה ובהכשרת עבירות בנייה – ונשמח לייעץ ולסייע במידת הצורך.

זכרו כי התעלמות מהבעיה לא תעלים אותה. גם אם אתם חושבים שאיש לא “יעלה” על העבירה – היא תמיד יכולה להיחשף כתוצאה מדיווח של שכנים “טובי לב” או כשתרצו למכור את הנכס. ככל שתקדימו להכשיר את העבירה, כך תוכלו להימנע מבעיות מורכבות יותר בעתיד ולהבטיח לעצמכם ראש שקט ורגוע יותר.