היתר בנייה בישראל – כל מה שצריך לדעת על התהליך.
כבר תקופה ארוכה שאתם חולמים להרחיב את הדירה שלכם או להוסיף לה את הדברים שבאמת יהפכו אותה לבית החלומות שלכם. אז חסכתם בכל חודש לטובת המטרה הנחשקת, דמיינתם את עצמכם צופים בשקיעה עם כוס יין במרפסת החדשה שתבנו ולכל החברים במשרד סיפרתם שזה “אוטוטו קורה”.
עכשיו, כשסוף סוף גיבשתם את הרעיון שתרצו לרוץ איתו, אתם מבינים שהדרך לגן העדן רצופה גם בלא מעט ביורוקרטיה מצד הרשויות. הדבר הראשון שיש לבצע לפני שינויים במבנה הנכס שלכם הוא הוצאת היתר בנייה. למי שלא מכיר את המושג, היתר בנייה הוא אישור שמעניקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה , אישור זה נדרש לביצוע עבודות בנייה, הריסה או שינוי בשימושי קרקע. ( נלקח מאתר ויקיפדיה https://did.li/n2AZH ).
ברגע שמבינים מה בדיוק צריך לעשות על מנת להשיג את ההיתר הנכסף, כל התהליך פתאום נדמה פשוט הרבה יותר. כדי לעזור לכם לעשות את זה ולוודא שתגשימו את החלום – ריכזנו בעבורכם את כל המידע שתצטרכו להכיר על כל שלב בתהליך:
היתר בנייה – האם בכלל צריך?
חוק הבנייה בישראל מחייב היתר עבור כל שינוי חיצוני במבנה. לדוגמה: הוספת ממ”ד, הרחבת דירה או בניית מרפסת. אם השינוי פנימי, כמו הריסת קיר, לא צריך היתר. עם זאת, כל הריסה פנימית חייבת בליווי אדריכל או מהנדס.
היתר בנייה – פנייה לרשות המקומית
יש לפנות לרשות המקומית כדי לקבל מידע על זכויות הבנייה בנכס. המסמכים שתקבלו יכילו פרטים כמו אחוזי הבנייה, קווי בניין והגבלות נוספות. מומלץ לפנות לאדריכל שיבצע את הבדיקה ויבין את האפשרויות. האדריכל או מהנדס הם שמגישים את הבקשה להיתר.
בקשה להיתר בנייה- מודדים ובודקים
האדריכל יכין את הבקשה להיתר, הכוללת תרשימים, חישובי שטחים, חומרי בניין ושימוש במבנה. יש להגיש את הבקשה עם מסמכים נוספים כמו אישור זכויות, טאבו וחתימות של הדיירים במידה ואתם בבתים משותפים. בנוסף, אפשר לבקש הקלות בתהליך אם זה רלוונטי.
השלב הרביעי: דייט שני ברשויות
לאחר הכנת הבקשה, היא תוגש לרשויות המקומיות. מדובר במסמכים רבים הכוללים את כל התוכניות והטפסים הנדרשים. אם הקרקע נמצאת בבעלות מנהל מקרקעי ישראל, יש להוסיף גם אישור ממנו.
השלב החמישי: כל מה שנשאר זה לחכות
החלק המרגש והאמוציונלי בכל תהליך הוא ההמתנה. כעת יהיה עליכם להמתין להחלטת הוועדה ולאישורים מהמחלקות השונות. ביוני 2017 נכנסו לתוקף כמה תקנות שמטרתן להפחית את משך ההמתנה לקבלת היתר. לדברי שר האוצר דאז משה כחלון, ההמתנה להיתר לא תעלה מעתה על 45 ימים מרגע קליטת הבקשה. עם זאת, כידוע במציאות הישראלית דברים בכל זאת עלולים להתעכב גם מעבר לכך. בנקודה הזאת חשוב לשמור על סבלנות ואורך רוח.
קיבלתי תשובה – מה עכשיו?
כעת, עליכם להמתין להחלטת הוועדה. לאחר הגשת הבקשה, תהליך האישור לוקח בדרך כלל עד 45 ימים. אם הוועדה דחתה את הבקשה, ניתן להגיש ערעור. אם הבקשה אושרה, יש לשלם אגרות והיטלים ולבצע את הבנייה בהתאם להיתר. ההיתר תקף לשלוש שנים.